Site dedicat in intregime bunicului meu care mi-a insuflat o gandire libera
si comunitatii Antionline [ IRC #antionline, undernet ]
Powered By LinuX ( Line X :)
Calea curenta: Home/Tutoriale/Antene
[Home]
[Tutoriale]
[Scheme]
[Pascal]
[Asembler]
[C,C++]
[Linux]
[Link-uri]
[Antionline]
[Old NewS]
[Bad NewS]
[Manifesto]
Despre antene...

     Antenele sunt circuite oscilante,adica ele deriva din acestea. Mai exact o antena este un circuit oscilant "deschis",in care distanta dintre armaturile condensatorului este foarte mare,dielectricul lui fiind aerul. "Bobina" circuitului oscilant poate fi lasata asha cum este ea,dar nu ar fi eficienta si de aceea "firul" de bobinaj nu va mai fi infasurat pe un suport. aceasta se poate vedea in figura 1.
Click pe figura pt marirea imaginii

           Se observa din figura cum din un circuit oscilat "clasic" se obtine antena "dipol". Aceasta antena este nedirectiva in sensul ca nu emite undele intr-un singur sens. Ea are lungimea lambda/2. Acum sa vedem cum calculam lungimea ei in functie de frecventza. se stie ca lambda=c/f
unde lambda este lungimea de unda exprimata in metrii, c este viteza luminii in aer,aproximativ egala cu viteza luminii in vid ,exprimata in metrii pe secunda(3x10^8),iar f este frecventza pe care vrem sa acordam antena, exprimata in Hz. Dintr-un calcul simplu rezulta lungimea de unda. Pt antena dipol,lungimea ei va fi egala cu lambda/2 (ambii elementi) Elementul de sus este elementul activ,iar cel de jos este reflectorul. Elementul activ are rol principal in emiterea (sau receptia) semnalului iar reflectorul joaca rol de "pamant artificial",mai mult serveste la adaptarea impedantei antenei. de aceea antena de tip baston (cea de la un radio de uz comun) este "dintr-o singura bucata. Evident fiecare element al antenei este de lungime lambda/4.O antena de tip "baston" are cca 750 mm ceea ce inseamna ca este acordata pe la 100 Mhz (puteti face un calcul daca nu ma credeti...;) )

           Bun. Acum hai sa facem si lucruri mai practice.Sa presupunem ca vrem sa facem o antena pt un emitzator (pirat in mod sigur) care emite pe 100 Mhz.Vrem o antena de tip dipol. lambda=(3x10^8 m/s)/(100x10^6 Hz)=3m (reamintesc ca 1Hz este tot una cu 1/s mai corect zis,frecventza unei oscilatii care se repeta la interval de o secunda are valuarea de un hertz). Cei doi dipoli vor avea amandoi o lungime de lambda/2 adica 1,5m,fiecare cate 750 mm. Aceasta antena a fost testata de mine cu rezultate bune (tot la un emitzator pirat a carui schema cred ca o sa o pun pe net ;) ) cu rezultate bune,elementii realizandu-i din fir de cupru de diametru 3mm.

           O antena pt gsm in norma connex,lungimea unui singur element ar trebui sa aiba 93 de mm ( faceti un calcul. connexul emite pe aproximativ 800Mhz). Antena de celular este mai mica deoarece elementul activ este bobinat (va aduceti aminte de faptul ca antena provine dintr-o bobina paralela cu un condensator?) Daca aveti curiozitatea sa o desfaceti o sa dati peste un fel de arc spiralat...;) La aceasta frecventza apare un asha numit efect pelicular,adica electronii ce se deplaseaza prin sectiunea conductorului tind sa "migreze" catre partea exterioara a lui.De aceea recomand folosirea la o astfel de frecventza a cuprului argintat pt ca are o conductivitate electrica mult mai buna decat a cuprului simplu. La astfel de frecventze lucrurile se complica si de aceea trebuie acordata o mai mare atentie materialelor din care este facuta antena precum si a cablului coaxial folosit pt coborare. Antenele trebuiesc dispuse cat mai departe de obiecte metalice,care ar absorbi o cantitate importanta din energia radiata utila. Recomand utilizarea de mufe de radiofrecventza la ambele capete ale cablului coaxial,pt ca pierderile de semnal util sa fie minime.De asemenea cablul sa nu fie facut din mai multe bucati.

           Nota:Personal nu am realizat o astfel de antena pt GSM,este doar un exemplu, dar daca voi reushiti sa faceti ceva va rog dati-mi si mie un mesaj precum si eventualele sugestii.

           Se impune de asemenea o adaptare a antenei cu emitzatorul. Aceasta se face practic (dincolo de teorie si calcule complicate) cu ajutorul unui asha numit refectometru, a carui schema o sa o dau intr-un alt tutorial. Ideea este ca mai ajustam din lungimea elementului activ,pentru a avea un maxim de semnal transmis de la emitzator la antena.

          Nota:Pentru cei mai pretentiosi dintre voi,acest tutorial este pentru cei mai putin cunoscatori in domeniul electronicii,nu pentru voi!
Subiectul este foarte vast si nu am pretentia nici pe departe ca il pot cuprinde...

          Multumiri lui Microbul,Morisson,^Azaz3l^, tuturor de pe #antionline,undernet si celor care cred ca pot face o lume mai buna (eventual mai ieftina-->nu mai proasta)

We continue to hack




We continue to hack... @2003 MrBadNewS Design, Antionline TeaM...
Optimized for NetScape