Site dedicat in intregime bunicului meu care mi-a insuflat o gandire libera
si comunitatii Antionline [ IRC #antionline, undernet ]
Powered By LinuX ( Line X :)
Calea curenta: Home/Tutoriale/Porturi/Portul Peralel/Aplicatii Paralel
[Home]
[Tutoriale]
[Scheme]
[Pascal]
[Asembler]
[C,C++]
[Linux]
[Link-uri]
[Antionline]
[Old NewS]
[Bad NewS]
[Manifesto]
Aplicatii ale portului Paralel

      Principalele aplicatii ale portuli paralel sunt acelea care necesita un transfer de date paralel. Initial portul a fost gandit pentru cuplarea unei imprimante de tip paralel si de aceea toate specificatiile semnalelor se refera la aceasta utilizare.
      Trebuie remarcat faptul ca nu este stricta utilizarea portului paralel ca port de comunicatie cu imprimanta. Pe portul paralel se poate cupla aproape orice, de la scannere, zip-uri, pana la relee si senzori, bineinteles cu circuite de separare galvanica, pentru ca eventualele scurt-circuite sa nu defecteze portul sau mai rau placa de baza a calculatorului.
      Cu ajutorul portului paralel se poate realiza legaturi intre doua calculatoare, care sa permita transferul de fisiere, de la Maste catre Slave (vezi portul serial). Avantajul este clar;viteza de transfer mult mai mare, dezavantajul: nu ne putem "intinde" prea mult cu cablul deoarece apar interferente si pierderi ale semnalului util.
     Conexiunea intre doua calculatoare se poate face cu ajutorul unui cablu conectat la portul paralel la ambele calculatoare. Conexiunile necesare realizarii conexiunii sunt urmatoarele:

pin2 <-------D0 to /ERROR-------> pin15
pin3 <------D1 to SELECT------> pin13
pin4 <----------D2 to PE ----------> pin12
pin5 <---------D3 to /ACK---------> pin10
pin6 <---------D4 to BUSY---------> pin11
pin15 <--------/ERROR to D0-------> pin2
pin13 <-------SELECT to D1-------> pin3
pin12 <-----------PE to D2-----------> pin4
pin10 <---------/ACK to D3---------> pin5
pin11 <---------BUSY to D4---------> pin6
pin25 <------ground to ground------> pin25

Pentru realizarea de legaturi prin acest cablu (numit si null modem) se poate folosi acelasi utilitar aflat in componenta sistemului de operare windows Direct Cable Connection, sau se poate apela la Windows Commander. In Windows Commander din meniul Commands se selecteaza "PORT connection to other PC" si se alege daca respectivul calculator va fi Server sau Client sau pur si simplu daca se vrea sa se testeze corectitudinea legarii si cuplarii cablului (si a eventualelor setari).
We continue to hack... @2003 MrBadNewS Design, Antionline TeaM...
Optimized for NetScape